Zespół Szkół Zawodowych w Hajnówce

   |  

ROK SZKOLNY 2016/2017

WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA DO OSM W HAJNÓWCE

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce cieszy się renomą nie tylko w naszym regionie, ale i w całej Polsce, a nawet poza granicami kraju. Dlaczego tak jest, mogli się przekonać uczniowie klasy 1 technikum żywienia. 23 lutego mieli oni okazję, zwiedzić przedsiębiorstwo w czasie wycieczki zorganizowanej przez nauczycieli przedmiotów zawodowych panią Ireną Sajewicz i pana Jarosława Rogozę. Młodzież zapoznała się z możliwościami technologicznymi mleczarni, dzięki którym jakość i smak jej produktów osiągają bardzo wysoki poziom. OSM produkuje masło, twarogi, sery holenderskie, sery długodojrzewające, szwajcarskie, śmietanę, a nawet mleko w proszku. Zakład ma bogatą tradycję, istnieje od ponad 50 lat. Uczniowie dowiedzieli się, że odbiorcami wyrobów spółdzielni są konsumenci z wielu krajów: Białorusi, Bułgarii, Czech, Słowacji, Niemiec, Węgier, Włoch, a nawet Kanady i Azerbejdżanu. Szczególnym zainteresowaniem młodzieży cieszył się Ser Carski, nagradzany i chętnie kupowany w Polsce, ale sprzedawany z powodzeniem w Rosji i na Ukrainie.
Przyszli specjaliści żywienia i usług gastronomicznych zostali poczęstowani przez pracowników serowarni świeżym twarogiem, prosto z taśmy produkcyjnej i przekonali się, że smakuje wyśmienicie, jak u babci. Nikogo więc nie zdziwił fakt, ze twarogi hajnowskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych.

Wycieczka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce dostarczyła uczniom wielu różnorodnych wrażeń i unaoczniła im, jak wygląda praca w nowoczesnym zakładzie przetwórstwa mleka.

                                            Irena Sajewicz, Anna Cyruk
 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Góra strony


opracowanie i treść - Mariola R.

projekt: www.atcsites.com